Brrrrr……… koud buiten en toch hardlopen

5 December 2014
Brrrrr……… koud buiten en toch hardlopen

Hardlopen wanneer het buiten koud is begint allemaal bij je hardloopschoenen. Tijdens het hardlopen worden je voeten warm en is een ademende mesh upper van groot belang. Wanneer je in je schoenen stapt zal het misschien koud aanvoelen, maar tijdens je hardlooptraining of wedstrijd is de koude lucht heel erg fijn. Bij extreme kou is het aan te raden om hardloopschoenen met een stevige Gore-Tex upper te kiezen. Deze schoenen zorgen ervoor dat regen buiten blijft en zijn van binnen vele malen warmer.


Hoe kleed ik me tegen de kou?

Je denkt misschien direct, hoe meer laagjes hoe beter. Wanneer het koud is moet je juist oppassen dat je niet teveel aantrekt. Tijdens het hardlopen warm je snel op en je moet niet oververhit raken. Het dragen van laagjes is niet verkeerd, maar kies voor hardloopkleding die je makkelijk uit kunt trekken. Dan kun je binnen een handomdraai iets uittrekken om daarna weer fijn verder te lopen.


Hardlopen in de kou, denk aan deze kleding:

Hardloopjack (opvouwbaar)
✓ Basis T-shirt of longsleeve
Hardlooptight
✓ Handschoenen
✓ Hardloopmuts

Een andere handige tip is twee paar hardloopsokken

Hardlooptraining tactiek

Wanneer het koud is staat er ook vaak een koude wind. In de winter doe je er verstandig aan om met tegenwind te beginnen en met de (koude) wind in de rug naar huis toe te lopen. De koude tegenwind voelt nog kouder aan wanneer je bezweet bent en dit is aan het einde van de training erger dan aan het begin.


Hardloopschema

Wanneer je gebruik maakt van de juiste kleding hoef je het hardloopschema niet veel aan te passen. De kou kan er echter voor zorgen dat je lichaam meer energie gebruikt om je warm te houden. Loop je hardlooptraining dan in een rustiger tempo. Je behaalt dezelfde voordelen ook al loop je langzamer.

Wat kun je nog meer doen:

✓ Blijf dichtbij huis, als het nog kouder wordt sta je snel weer binnen
✓ Doe binnen je warming-up. Zorg dat je lichaamstemperatuur al wat hoger is voordat je de kou gaat trotseren
✓ Zoek beschutte hardlooproutes. Dan wordt je door de ijskoude wind niet omver geblazen
✓ Blijf op open stukken als de zon schijnt


En het belangrijkste van alles, MENTALITEIT

Wanneer het koud is, is de grootste uitdaging om toch naar buiten te stappen. Het voelt erg onnatuurlijk om de kou op te zoeken, terwijl het binnen heerlijk warm is. Hetgeen waar je jezelf aan vast moet houden is dat het allemaal best wel meevalt. Als je eenmaal bezig bent warmt je lichaam snel op en voelt het goed dat je toch aan het hardlopen bent. Probeer van hardlopen in de winter een gewoonte te maken. Verzaak niet in het overslaan van een training, want dan mis je er nog één en nog één...........


Inspiratie: http://asics.tv/125nusC