Wat is een goed ontbijt voor het hardlopen?

26 August 2014
Wat is een goed ontbijt voor het hardlopen?

Er is natuurlijk niks lekkerder dan actief bezig zijn in de ochtend. Maar wat is nu eigenlijk een goed ontbijt om actief op te gaan hardlopen?

Wanneer je in de ochtend gaat hardlopen is het natuurlijk belangrijk dat je ontbijt op één of andere manier je prestaties ondersteunen en waar mogelijk zelfs verbeteren. Als je niet genoeg brandstof in je lichaam hebt, is de kans vele malen groter dat je de man met de hamer al snel tegenkomt.

Brandstof is essentieel

De grootste fout die je kunt maken is NIET ontbijten! Net als een auto heeft jouw lichaam brandstof nodig om te presteren. Is je tank leeg? Dan voel je je vanaf het moment dat je in beweging komt sloom, geïrriteerd en moe. Een tank met de juiste vulling bevat voornamelijk koolhydraten. Deze worden vervolgens eenvoudig omgezet in energie. Een lichte maaltijd die opgebouwd is uit complexe koolhydraten zoals volkoren granen en simpele koolhydraten, bijvoorbeeld fruit, is de basis voor een gezonde hardloopsessie in de ochtend.

Intensieve sport

Het ligt eraan hoe lang, hoe ver en hoe intensief je hardloopt maar om dit op hetzelfde niveau vol te kunnen houden moet je die tank natuurlijk bij blijven vullen. Uiteraard is het niet de bedoeling om jezelf tijdens het ontbijt helemaal vol te proppen, want hardlopen zorgt ervoor dat je eten langer ‘’voelbaar’’ in je lichaam blijft. Dit heeft als gevolg dat je veel minder last zult hebben van een knaaghonger die je bijvoorbeeld wel ervaart als je de hele dag achter een bureau zit. Teveel eten werkt in veel gevallen zelfs de andere kant op. In plaats van actief hardlopen wordt je sloom en is de kans groter dat je lui op de bank belandt.

Banaan

Een goede truc is om vaker kleinere hoeveelheden te eten. Een goed en voedzaam ontbijt kan bijvoorbeeld een banaan, twee volkoren boterhammen met pindakaas en een kop thee zijn. Wanneer je dit ongeveer een uur van te voren eet heeft je lichaam genoeg tijd om alles te verwerken, zodat je tijdens het sporten alle energie kunt gebruiken om te presteren in plaats van verteren. Naast het lichaam helpt deze voeding ook om de hersenen te voorzien van voldoende glucose. Hardlopen doe je niet alleen met je lichaam, maar vooral met een stel actieve hersenen.

Meer dan genoeg glucose

Als het brein voorzien is van te weinig glucose zal het een seintje sturen dat het moe is en niet meer kan. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat wanneer het lichaam nog brandstof heeft en de hersenen niet meer, men stopt met hardlopen. Maar wanneer de hersenen continu voorzien zijn van voldoende brandstof dan kan je daadwerkelijk hardlopen tot alle brandstof uit het lichaam is verbrand.

Verteren kan je leren

Wat je bij het ontbijt allemaal eet ligt eraan hoe intensief je wilt gaan sporten. Als je wat langer, maar op een langzamer tempo gaat hardlopen dan kun je wel iets meer eten omdat je het eten op deze snelheid beter kunt verteren. Wanneer je veel gaat sprinten of intensief hardlopen dan is het moeilijk voor je lichaam om een grote maaltijd te verteren, kies dan voor iets wat licht is. Omdat je voor korte maar hevige beweegmomenten toch genoeg energie moet hebben is een vloeibare maaltijd of smoothie een goede oplossing.

Hardloopsessie

Het hiervoor genoemde ontbijt dat bestaat uit twee boterhammen met pindakaas, een kop thee en een banaan is een goede maaltijd voor een hardloopsessie van ongeveer een uur. Een goed alternatief is een glas verse jus d’orange met een bord havermout. Muesli met yoghurt en fruit is ook een voedzame maaltijd. Let hierbij wel op dat je de juiste muesli kiest, want veel muesliproducten bevatten tegenwoordig (te)veel pure suikers.

Een goed en voedzaam ontbijt kan je echt helpen om je hardloopprestaties te verbeteren. Maar misschien wel het belangrijkste waar je tijdens het hardlopen op moet letten is voldoende drinken. Hoe meer vocht je verliest, hoe meer je nodig hebt om dit aan te vullen. Water is altijd goed, maar kies ook eens voor een sportdrankje om de zouten die je tijdens het zweten verliest op de juiste manier weer in je lichaam te krijgen.

Ga goed voorzien op pad

Naast een goed en energierijk ontbijt is het natuurlijk van het grootste belang dat ook je hardloopschoenen en hardloopkleding jouw enthousiaste training of wedstrijd aan kunnen. Zorg ervoor dat je de juiste hardloopschoenen met goede afwikkeling draagt en daarbij hardloopkleding die geschikt is voor de tijd van het jaar. Dit alles draagt bij aan de beste hardloopprestatie. Bekijk via de onderstaande links de laatste collectie hardloopschoenen en hardloopkleding.