Hardloopschoenen dames vs. hardloopschoenen heren

10 November 2014
Hardloopschoenen dames vs. hardloopschoenen heren

Het spreekt voor zich dat vrouwen anders zijn dan mannen, maar dat ze ook anders (hard)lopen is niet onmiddellijk duidelijk. Tot nog niet zo lang geleden waren hardloopschoenen dames gewoon kleinere versies van hardloopschoenen mannen.

Wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen tien jaar laat zien dat vrouwen hele andere loop- en bewegingspatronen hebben dan mannen. Daarbij zijn de bewegingen van de onderbenen compleet verschillend. Dit alles laat zien dat vrouwen overduidelijk anders hardlopen en het is ook de verklaring waarom vrouwelijk hardlopers andere blessures hebben. Gelukkig houden vrijwel alle hardloopmerken tegenwoordig rekening met het verschil tussen vrouwen en mannen en worden de hardloopschoenen dames specifiek ontworpen om de prestaties, veiligheid en het comfort van vrouwen te verbeteren. Maar wat zijn nu eigenlijk deze verschillen?

De vorm van de voeten

De voet van een vrouw heeft een andere vorm. Vrouwen hebben niet alleen kleinere voeten dan mannen, maar de hiel/voorvoetverhouding is ook anders. De hiel van een vrouw is in verhouding smaller dan hun voorvoet. Wanneer zij mannenschoenen dragen, komt het vaak voor dat de hiel in de schoen verschuift. Dit zorgt voor instabiliteit en schuren. Er zijn vrouwen die dit proberen op te lossen door nauwere schoenen te kopen, maar dit kan er weer voor zorgen dat je de voorvoet beklemt en hier pijnt krijgt.

Hardloopschoenen dames hebben een andere vorm en zijn voorzien van een smallere leest. Deze leest zorgt ervoor dat de pasvorm verbetert is en het voorkomt problemen zoals het verschuiven van de hiel. Een andere technologie met zelfvormend schuim maakt het mogelijk dat de hiel niet meer kan schuiven en de schoen zich optimaal naar de hiel vormt. Op deze manier gaat de hiel niet irriteren en zit de hardloopschoen perfect.

Demping

Een ander groot verschil is dat vrouwen vaak lichter zijn dan mannen. Één van de belangrijkste functies van hardloopschoenen is het opvangen van de kracht van de impact op de benen en voeten. Hardloopschoenen werden vaak ontworpen met het gewicht van mannen in het achterhoofd, waardoor de demping voor dames vaak te hard en te stug was. Vrouwen kregen het niet voor elkaar om het dempingmateriaal volledig samen te drukken en op deze manier konden zij niet optimaal profiteren van de veerkracht.

Talloze hardloopmerken houden nu wel degelijk rekening met de demping wanneer zij hardloopschoenen dames ontwerpen. De demping in dames hardloopschoenen is minder stug dan bij de heren, waardoor de dames comfortabeler en fijner kunnen hardlopen. Daarnaast zorgt de juiste schokabsorptie niet alleen voor betere demping, maar ook voor meer veerkracht.

Als laatste is er een klein verschil tussen de vorm van de hardloopschoenen dames en de hardloopschoenen heren. Door de iets andere voetboog en peesplaat is de natuurlijk beweging van vrouwelijke hardlopers anders dan die van mannelijke hardlopers. Bij de dames hardloopschoenen is het mogelijk om de peesplaat iets verder naar beneden te drukken, terwijl de voet toch ondersteund wordt. Dit helpt bij zowel de ondersteuning als de soepelheid tijdens de voetafwikkeling.

Met de specifiek voor dames ontworpen hardloopschoenen is het hardlopen vele malen meer vrouwvriendelijk geworden. Dit in combinatie met felle, opvallende en echte vrouwelijke kleuren en designs zorgt voor verantwoord hardlopen aan de hand van de nieuwste lifestyle!