Even eerlijk...... haal jij de 10.000 stappen per dag?

23 February 2018
Even eerlijk...... haal jij de 10.000 stappen per dag?

10.000 stappen per dag

Als je met de auto naar het werk gaat en daar de hele dag achter de computer zit is het vaak moeilijk om aan de maar liefst 10.000 stappen per dag te komen. Met de vijf stappen naar het koffieapparaat kom je er niet. In deze blog geven wij je tips om ervoor te zorgen dat jij aan die 10.000 stappen komt! Maar eerst leggen we je even uit waar die 10.000 stappen vandaan komen.

Yoshiro Hatano

In de jaren 60 was er een Japanse arts, Yoshiro Hatano, die als eerste met de theorie kwam. Tussen toen en nu zijn er talloze onderzoeken gedaan naar de 10.000 stappen per dag met elke keer dezelfde uitkomst: het heeft een positief effect op je gezondheid.

Yoshiro Hatano heeft onderzoek gedaan naar hoeveel stappen je op een dag zou moeten zetten. Hij ontdekte dat een mens gemiddeld 6.000 stappen per dag zet, al aardig in de buurt van de magische 10.000. De overige stappen staan gemiddeld aan een half uur actief wandelen. En zoals bekend is, is dagelijks een half uur bewegen goed voor je gezondheid. Daarom is er de richtlijn van 10.000 stappen per dag.

Waar komen dan de stappen vandaan en kunnen we niet fietsen? Dat komt omdat er in de Japanse samenleving veel waarde gehecht wordt aan wandelen. Zo kwam er 40 jaar geleden de allereerste stappenteller op de Japanse markt. De app heet daar ‘manpo kei’, wat letterlijk vertaalt vanuit het Japans, 10.000 stappenteller betekent.

Waarom 10.000 stappen zetten?

Er zijn meerdere onderzoeken geweest en onderzoekers adviseren iedereen een toename van het energieverbruik, anders gezegd: bewegen, voor een betere gezondheid. Tweehonderd calorieën extra per dag verliezen is voldoende om je eigen gezondheid te verbeteren. Dit hoeft niet aan een stuk door. Uit een ander onderzoek komt naar voren dat genoeg bewegen ervoor zorgt dat je gezonder en langer leeft als je genoeg beweegt op een dag.  10.000 stappen staat gelijk aan een actieve en gezonde levensstijl.

Tips om de magische 10.000 te halen

Per dag zit je al rond de 6.000 stappen en lijkt het niet zo moeilijk om aan de 10.000 te komen. Toch blijkt het soms moeilijker te zijn dan je denkt. Hoe kan je ervoor zorgen dat je het dan toch haalt? Met de tips die nu komen kun je hopelijk je aantal stappen verhogen.

Probeer 10 dagen achter elkaar je gemiddelde aantal stappen bij te houden. Dit kan via een horloge of app, maar op de meeste telefoons zit tegenwoordig ook al een ingebouwde stappenteller. Stel vervolgens jezelf een haalbaar doel. Ga bijvoorbeeld eerst voor de 7.000 stappen en bouw het zo verder op.

En dan nu dé gouden tips om die extra stappen te zetten

- Neem de trap in plaats van de lift
- Als je ergens moet wachten, ga dan niet zitten of staand wachtend maar loop een beetje heen en weer
- Parkeer je auto net iets verder weg
- Loop naar een collega in plaats van te mailen of bellen
- Ga in de avonden of weekenden een stukje lopen, of zoek het bos/strand op voor een leuke wandeling
- Ga lopend naar de supermarkt/vrienden/stad,  wat jij denkt dat lopend te overzien is. (bv. 30 min.)
- Ga je toch met de auto naar de stad, zet je auto dan in het midden van al de winkels waar je heen moet
- Maak een extra ronde door je winkel zodat je zeker weet dat je niks vergeten bent én je maakt extra stappen
- Loop door je huis wanneer je aan de telefoon ben
- Met hardlopen bereik je sneller de 10.000
- Maak gebruik van het ov, dan loop je meer dan wanneer je met de auto gaat
- Stap een halte eerder uit en loop de rest naar je werk
- Loop naar een ander toilet, zo maak je meer stappen
- Ga wandelen in je pauze
- Als je een hond heb, biedt je vrijwillig aan om de hond uit te laten
- Ga stofzuigen! Je huis wordt er fijn schoon van en het zijn simpele stappen

Maak een gewoonte van een aantal van deze tips! Je zal zien dat je dan veel sneller aan de 10.000 stappen komt en het steeds een beetje minder moeite wordt, en je zal je  een stuk fitter zal voelen.

Inspiratie Womens Health Magazine