Waarom wordt je gezicht rood tijdens het sporten?

22 January 2016
Waarom wordt je gezicht rood tijdens het sporten?


Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, of je nu hebt lopen zweten tijdens het hardlopen of je hebt afgezien in de sportschool, het resultaat is hetzelfde. Je meest aantrekkelijke look is het waarschijnlijk niet, maar toch is het heel erg normaal en gezond.

Maar hoe komt dit dan eigenlijk?


Wanneer je lichaamstemperatuur omhoog gaat begint je lichaam te zweten om af te koelen. Dat zorgt er ook voor dat de bloedvaten in je huid uitzetten. In je wangen bevinden zich tal van hele kleine bloedvaten waar bloed doorheen stroomt. Als gevolg van al die inspanning van je lichaam krijgt je gezicht een mooie rode kleur, aangezien dat warme bloed naar de oppervlakte van je huid stroomt. Je lichaam doet dit om zoveel mogelijk zuurstof rond te kunnen pompen en om te zorgen dat je niet oververhit raakt.

Is het erg?


Zolang je geen andere nare symptomen hebt, kun je gewoon rustig verder gaan. Als je merkt dat je duizelig wordt, misselijk bent of meer zweet dan gewoonlijk, dan kan dat er op wijzen dat je uitgeput raakt. Dat gebeurt vooral in ruimtes waar het erg warm of vochtig is. Ervaar je enkele van deze symptomen? Stop dan direct met sporten, drink wat water en ga naar een koudere ruimte.

Is er iets tegen te doen?


Voor de dames, ga in ieder geval geen make-up dragen. Sporten met een laag foundation en andere mooimaak producten is geen aanrader voor je huid. Als je sport dan zweet je,  en daardoor vergroten je poriën. Make-up vervuilt die poriën. Je huid raakt verstopt en kan daardoor niet meer ademen. Mensen die altijd met make-up sporten, zullen veel meer last hebben van mee-eters, een doffe huid en puistjes. Je kunt dus het beste de make-up eraf halen voor dat je gaat hardlopen of de sportschool in gaat.

Bron: http://bit.ly/1KuhrxM (WomensHealthMagazine)