Getest: Saucony Endorphin Elite

27 February 2023
Getest: Saucony Endorphin Elite

De Saucony Endorphin Elite is het nieuwe paradepaardje van de meer dan succesvolle Endorphin collectie van Saucony. Deze zeer succesvolle silo mag als wedstrijdloper zeker niet in de collectie ontbreken met de al bekende Saucony Endorphin Pro, Endorphin Speed en Endorphin Shift. Daar doen ze nu met de Endorphin Elite nog een schepje bovenop. Het is dus zeker geen vervangen van maar toevoegen van een nieuwe schoen aan deze collectie. Rick Kroezen is een zeer fanatieke en zeer snelle hardloper en wat ons betreft de perfecte kandidaat om deze raceschoen te testen. Hierbij zijn eerste bevindingen.

Nog meer demping met PWRRUN HG foam

De grootste vernieuwing is de vernieuwde PWERRUN foam inclusief de vernieuwde carbonplaat met 4 inkepingen. Het vernieuwde foam, dat het al succesvolle PWERRUN PG vervangt geeft nog meer demping en zorgt voor een nog betere energieteruggave. De vernieuwde carbonplaat zorgt ervoor dat de schoen zich als het ware aanpast naar je loopstijl, zodat het geschikt is voor veel verschillende looptechnieken.

Een bovenwerk dat voelt als een sok

Ook nieuw is bij de Saucony Endorphin Elite is het volledige vernieuwde bovenwerk materiaal. Door gebruik te maken van zowel mesh en knit heeft het een beter ademend vermogen, vormt het zich als tweede sok om je voet en is het bovendien nog lichter dan de bovenwerken in de overige Endorphin modellen.

Stevig en soepel tegelijk

Inmiddels is de schoen getest tijdens zowel een interval training en een tempoduurloop. Het vernieuwde PWRRUN HG foam is erg reactief en het voelt bijna niet dat je loopt op een wedstrijdschoen met carbonplaat. Ook voelt de schoen erg stevig aan om de voet. Daarentegen is de hielkap erg soepel en zijn er geen extra verstevigingen. Dit is uiteraard gewichtbesparend maar zorgt ook voor minder stabiliteit.

Conclusie

De schoen is zeker geschikt voor het aanvallen van je persoonlijke records van de vijf kilometer tot en met de marathon. Zelf zou ik hem door mijn wat grotere lichaam eerder gebruiken op de kortere afstanden tot en met de halve marathon. Voor de marathon heb ik door de vermoeidheid toch wat meer de voorkeur voor wat meer stevigheid rond de hak. Ook gaat de schoen zeker gebruik worden voor intervaltrainingen op hoge snelheid. Voor duurlopen op tempo geef ik de voorkeur aan de Endorphin Pro of Endorphin Speed, omdat hier de voet wat steviger aan voelt.