Getest: New Balance Fresh Foam Vongo v6

19 October 2023
Getest: New Balance Fresh Foam Vongo v6

Het bereiken van de ideale looppas is nu nog makkelijker geworden dankzij de nieuwste New Balance Fresh Foam Vongo V6. De Vongo staat bekend als dé antipronatieschoen van New Balance en biedt hardlopers wereldwijd door middel van innovatieve ondersteuning een zeer stabiele rit en na elke stap een zachte landing. RunningDirect Productexpert Remco van der Meijs is al jarenlang fan van de Vongo-schoen en dus erg benieuwd naar de eerste test-run op deze Vongo v6. Dit zijn de eerste bevindingen.

Eerste indruk

Wat mij direct opvalt bij het openen van de doos is dat de Vongo V6 een metamorfose is ondergegaan. Het vernieuwde design heeft wel wat weg van de 1080v13 en maakt een moderne indruk en kan bijna als casual sneaker doorgaan. De schoen voelt lekker licht aan. Tijd om hem eens aan te trekken.

Het eerste gevoel

Bij het moment van instappen ervaar je direct een heerlijk stevig en zeer comfortabele schoen. De schoen pakt je gelijk goed vast bij de hiel, midden- en voorvoet, waardoor ik een zeer stabiel gevoel ervaar. Wanneer je gaat staan voel je het comfort goed onder je voeten. Niet te zacht, maar ook zeker niet te hard. En als extra pluspunt ze zijn verrassend licht.

De schoen in de test

Direct bij de eerste stappen ervaar je de enorm rollende werking van de zolen. Het voelt alsof je bij elke pas een zetje mee krijgt, wat ik als zeer prettig ervaar. Ik overproneer (het naar binnen bewegen van de enkel) van nature best heftig, een stevige antipronatieschoen is daarom een must.

De Vongo V6 is zoals ik al zei dé antipronatieschoen van New Balance. Het merk stapt bij deze editie af van het traditionele antipronatieblok aan de binnenzijde van de schoen, zoals je gewend bent bij vele andere supportschoenen. New Balance vangt dit op door de zool een bredere basis te geven, wat resulteert in meer grondcontact en dus meer stabiliteit. Daarnaast is er in de tussenzool een EVA kunststofplaat toegevoegd, die aan de binnenzijde vrijwel volledig dicht is en aan de laterale kant meer open, zodat je vanzelf in een meer natuurlijke looppas wordt gedwongen.

Tijdens mijn testloop ervaarde ik nog geen hele heftige stabiliteit en ondersteuning, maar naarmate ik wat langer aan het lopen was, ging de schoen me meer begeleiden. Hoe vermoeider ik werd hoe meer steun ik kreeg van deze schoen en zelfs tot het einde bleef ik de rollende werking ervaren.

Conclusie

Wat mij betreft is de opvolger van de Vongo v5 dé Vongo v6 wederom een erg fijne schoen. De schoen biedt veel comfort, maar is niet té zacht en ook ervaar ik goede stabiliteit onderweg. Ik ben ervan overtuigd dat ik hier de komende tijd weer veel plezier aan ga beleven.

Over de loper

Remco van der Meijs is Productexpert bij RunningDirect en tevens fanatiek hardloper. Hij heeft meerdere triatlons op zijn naam staan, maar geeft tegenwoordig de voorkeur aan hoofdzakelijk hardlopen. Met als doel in het vooruitzicht “het lopen van een trail in de Vogezen van wel 50 km” is Remco meerdere keren per week aan het trainen om deze prachtige uitdaging te voltooien. De Vongo V6 wordt hierbij ongetwijfeld zijn vaste trainingspartner.