Getest: HOKA Mach X

30 June 2023
Getest: HOKA Mach X

Sinds dit jaar heeft HOKA zich met de vernieuwde Rocket X 2 gemengd in de strijd van de zogenaamde ‘superschoenen’. Dit zijn vaak schoenen waarbij gebruik wordt gemaakt van het zeer responsieve PEBA-foam in combinatie met een carbonplaat in de zool. Deze combinatie zorgt ervoor dat de energieteruggave wordt geoptimaliseerd en dat je bij een gelijkblijvende hartslag sneller kunt lopen. Daarnaast is de HOKA Mach 5 een bekende tempohardloopschoen die traditioneler is met een dunnere tussenzool en een directer loopgevoel geeft op de weg. Met de komst van de HOKA MACH X heeft HOKA gezorgd voor de ideale mix van deze twee schoenen die elke HOKA-fan zeker kan waarderen.

De Mach X wordt getest door

Als een van de eerste was ik, Rick, de gelukkige om deze schoen in een vroeg stadium te mogen testen. Als fanatieke loper sta ik graag af en toe aan de start van een wedstrijd en met de introductie van de Rocket X 2 was ik direct fan van de snellere wedstrijdschoen van HOKA. Nu de Mach X op de markt is gekomen heb ik daar echt weer een nieuwe trainingsfavoriet bij voor de snellere duurlopen en snelheidsprikkels.

De HOKA Mach X in de test

De schoen heb ik inmiddels tijdens een aantal afwisselende trainingen getest en heeft een aantal bijzonder positieve kenmerken. Allereerst voelt te de schoen bij het aantrekken direct heel comfortabel aan. Daarbij voelt de schoen om de hiel zacht aan door de interne versteviging. Ook sluit de schoen goed om de gehele voet heen en blijft de lichte schoenlip goed op z’n plek. Het materiaal van het bovenwerk is wel vrij dik, hier is wat mij betreft nog qua gewicht wel iets te besparen. Tijdens het lopen ervaar je er veel comfort maar is er ook ruimte om snelheid uit de schoen te krijgen. De combinatie van het PEBA superfoam en het traditionele ProflyX EVA-foam met daartussen een Pebaxplaat maakt de schoen erg comfortabel en stabiel. Ook zorgt het voor directer gevoel tijdens het lopen op de weg. Hier lever je wel wat pure snelheid in, in vergelijking met de echte wedstrijdschoenen met carbonplaat en een volledig PEBA foam tussenzool.

Conclusie

Met de Mach X zorgt HOKA ervoor dat iedere fanatieke wedstrijdloper nu al zijn trainingen en wedstrijden af zou kunnen werken op HOKA schoenen. Naast de brede range zeer comfortabele schoenen met maximale demping zoals de Clifton 9 en Bondi 8 en de Rocket X 2 wedstrijdschoen heeft HOKA nu ook je ideale trainingspartner voor snelle duurlopen en intervaltrainingen.