Getest: Hoka Mach 5

20 September 2022
Getest: Hoka Mach 5

Benieuwd naar de Hoka Mach 5? Fleur Prins heeft voor RunningDirect.nl de hardloopschoen een aantal weken getest. Lees haar ervaringen in deze blog.

Afgelopen maand mocht ik voor het eerst de Hoka Mach 5 testen. Een hardloopmerk wat vooral bekend staat om zijn demping (squeeze), comfortabele karakter en toch wel een schoen met ‘klasse’. Nu vind ik Hoka een merk wat ambitie wil stimuleren. Of dat het nou om de recreatieve loper of de topsporter gaat. Toen ik de doos opende had ik al direct een ‘wauw’ moment. Dit ‘wauw-moment’ versterkte alleen maar meer toen ik mijn eerste ronde erop hardliep. Al was het maar een test ronde van zevenen halve kilometer, was dit al voldoende om mij als hardloper enthousiast te krijgen. Ik was om!

Als fanatiek hardloper (gemiddeld 30-40 kilometer de week) vind ik comfort de belangrijkste eigenschap van een hardloopschoen. Een schoen moet comfortabel aansluiten, motiverend werken en jou energie geven (energiedemping). Alle drie deze eigenschappen had de Mach 5 vanaf moment één voor mij. Wat maakt dat de Mach 5, niet onder doet aan mijn verwachtingen die ik voorafgaand had.

Kijk ik naar de technische kant van de Mach 5, biedt de Mach 5 comfort door de ProFly+ constructie meer energieveerkracht wat je ook ervaart tijdens het hardlopen. Je loopt hierdoor als ware gemakkelijker. Waardoor je energie beter wordt verdeeld als ware. Ook de buitenzool is gemaakt van professioneel materiaal. Middels de EVA constructie, zorgt dit voor een zachte, flexibel uiterlijk. Maar tegelijkertijd ook voor veel responsie en grip op de weg (zowel in het bos als op de weg). De sok van de schoen (hielkraag) heeft een soort dempende pad wat ook in de hak zorgt voor een fijn gevoel. Hierdoor zit je ‘strakker’ in je schoen, wat ook de kans op blaren verkleind. De lat-flat tongconstructie (veterstuk) heeft ook een pad-constructie. Dit is anders t.o.v. andere hardloopschoenen. Ook omdat ik voor het eerst op Hoka’s nu loop, was dit voor mij een eye-opener in positieve zin! Dit stimuleert voor mijn gevoel nogmaals de comfort die Hoka ook wil uitstralen.