Getest: ASICS GEL-Nimbus 25

30 January 2023
Getest: ASICS GEL-Nimbus 25

Tijdens de ontwikkeling van de 25e editie van de GEL-Nimbus heeft ASICS zich gericht op het maken van de meest comfortabele hardloopschoen ooit. Een gewaagde gok, want veel mensen waren tevreden met de eerdere edities van de GEL-Nimbus. Toch denkt Lars van Hoeven, 800 meter atleet, dat ASICS de juiste keuzes heeft gemaakt met de Gel-Nimbus 25. In deze review licht hij toe waarom!

Gel niet langer zichtbaar

De GEL-Nimbus 25 heeft het eerste deel van zijn naam te danken aan de gel die tot en met editie 24 zichtbaar was aan de buitenkant van de schoen. Met de GEL-Nimbus 25 is dat anders. De gel is niet langer zichtbaar, maar zit intern verwerkt in de hiel. De nieuwe PureGel-technologie is volgens ASICS 65% zachter dan de vorige versie en zorgt voor betere schokabsorptie tijdens de landing waardoor het comfort verbeterd is.

Wat wel opvalt aan het uiterlijk is de nieuwe luxe en moderne vormgeving. Ik merkte meteen dat de schoenen de aandacht trokken toen ik afgelopen weekend vlak voor mijn 800 meter indoorwedstrijd in de ‘callroom’ zat en het gesprek ineens ging over de schoenen die ik aan mijn voeten had. Een welkome afleiding van de wedstrijdzenuwen.

Responsieve landing

Zet de GEL-Nimbus 25 naast zijn voorganger en je ziet meteen een verschil in de dikte van de zool. De brede en dikke zool van de nieuwe Gel-Nimbus 25 bestaat uit (veel) FF Blast+ ECO foam, wat zorgt voor een comfortabele landing en veel energieteruggave. Toch is het, voor mij enigszins verrassend, gelukkig niet zo dat de zool tijdens het lopen extreem zacht aanvoelt. De schoenen voelen responsief aan en geven het gevoel dat je nog steeds in controle bent over wat je doet. Voor mijn gevoel rollen deze GEL-Nimbus 25 lekker mee en ‘bouncen’ ze iets minder dan bijvoorbeeld de ASICS Novablast 3.

Bovenwerk van hoogste kwaliteit

Wat mij betreft mogen alle schoenen het bovenwerk van de Nimbus 25 overnemen. De schoenen zitten meteen goed na het aantrekken en zelfs na het hardlopen heb ik de neiging om ze gewoon nog even aan te houden. Het bovenwerk ademt goed en voelt ‘stretchy’ aan, waardoor de pasvorm perfect is. Vooral de flexibele tong, die in GEL-Nimbus 24 ook al aanwezig was en de hiellus aan de achterkant van de schoen zijn wat mij betreft een blijvertje.

Stabiele en comfortabele schoen voor lange afstanden

Door het premium bovenwerk, het brede platform van de schoen en de grote hoeveelheid foam in de zool is de GEL-Nimbus 25 de ideale schoen om lang (en rustig) op te lopen. Als 800m loper heb ik het zelf vaak vrij snel gezien bij het lopen van lang(ere) afstanden in training, maar deze GEL-Nimbus 25 geeft me het idee dat ik prima nog iets langer zou kunnen lopen. Ben je dus op zoek naar een schoen die je op lange duurlopen voorziet van maximaal comfort, dan is de Gel-Nimbus 25 een erg goede optie. Zoek je een schoen waarop je het tempo ook makkelijk kan verhogen tijdens je intervaltrainingen, dan zou ik misschien eerder kijken naar bijvoorbeeld de ASICS Novablast 3.