Einde van een goed baanseizoen

31 July 2019
Einde van een goed baanseizoen

Het baanseizoen zit er op! In deze blog vertel ik jullie meer over mijn laatste baanwedstrijden en wat er de komende tijd gaat gebeuren!

PR’s verbroken

Tot een paar weken geleden had ik dit seizoen mijn tijden op de 3.000- & 10.000M flink verbeterd. Op de 5.000M had ik nog steeds een PR staan van 2018, terwijl ik wist dat mijn vorm vele malen beter was.

Mijn tijd op de 3.000M had ik verbeterd van 8.32,98 naar 8.21,40. Een PR van ruim 11 seconden, waar ik heel blij mee ben. Mijn grootste stap dit jaar heb ik gemaakt op de 10.000M. Het was weliswaar mijn debuut op de baan op deze afstand, maar in januari stond mijn PR op 31.08 op de weg. In Leiden liep ik tijdens de Gouden Spike een tijd van 29.53,14, wat goed was voor een 4e plek op het Nederlands Kampioenschap!

5.000M

Mijn baanseizoen is dit seizoen wat ingekort, vanwege mijn marathonplannen in oktober. Zo zou ik in juli nog 3 baanwedstrijden lopen, waaronder 2 keer een 5.000M. Ter voorbereiding hiervan liep ik nog een 3.000M in Utrecht, die helaas niet ging volgens plan, maar een week later was daar gelukkig het gewenste resultaat in Heusden-Zolder (België), tijdens de Nacht van de Atletiek.

Met een haas tot 2 kilometer die het perfecte tempo aanhield kwam ik daarna 2 kilometer op kop te lopen. Dit was pittig, maar ik kon het tempo goed vasthouden. De doorkomst op 3 kilometer was even hard als dat ik de week van te voren liep tijdens de 3.000M in Utrecht. Met een laatste snelle kilometer van 2’50, finishte ik in een nieuw PR van 14.18,62! Een verbetering van ruim 12 seconden.

NK 5.000M

De allerlaatste baanwedstrijd van dit seizoen was het NK 5.000M in Den Haag. Een van de sterkst bezette NK’s in jaren, waarbij er gestreden moet worden voor elke plek. De tijd is minder van belang, maar ik hoopte op een top 12 positie en als het goed ging zou top 10 geweldig zijn.

Na een langzame eerste kilometer, werd er daarna opeens gas gegeven door de kopgroep. Ik volgde met een paar man in het groepje daarachter, wat na iets meer dan 2 kilometer toch te langzaam bleek te gaan voor mij. Ik plaatste een versnelling met de hoop dat er uit de kopgroep wat mensen terug zouden vallen, maar ik kwam de rest van de race alleen te lopen.
Ik finishte hier als 9e in dit sterk bezette veld, waar ik zeker tevreden mee mag zijn, maar achteraf had ik wellicht de keuze moeten maken om met de kopgroep mee te gaan. Al met al toch weer een top 10 positie op een NK!

Op naar de marathon

Het baanseizoen zit er op en na een week relatief rust, gaat er begonnen worden aan de marathonvoorbereiding. Deze ga ik 3 weken lang beginnen in St. Moritz, Zwitserland. Daar zullen veel kilometers gemaakt worden, waarin ik jullie graag mee neem in mijn volgende blog!