De Nike Pro-hijab voor atleten

10 April 2018
De Nike Pro-hijab voor atleten

Het vinden van juiste hardloopkleding is niet altijd even makkelijk. Voor vrouwelijke Islamitische sporters kan het zelfs een probleem opleveren, namelijk het vinden van een geschikte hoofddoek kan als lastig worden ervaren. Nike speelt in op deze tekortkoming in de sportwereld en heeft na een jaar ontwikkelen de Nike Pro Hijab-lijn uitgebracht. Deze lijn bestaat uit speciale sporthoofddoeken en zijn gemaakt van de bekende dun ademende stof van Nike. Deze stof is gebruikt om te voorkomen dat het te warm wordt onder de hoofddoeken. De Hijab is in verschillende kleuren te verkrijgen.

Nike Pro-hijab

Nike heeft als doel om meer vrouwen en meisjes te inspireren, die nog steeds obstakels tegen komen om te gaan sporten. Om de doelgroep moslima’s te stimuleren heeft Nike in samenwerking met verschillende Islamitische topatleten de Pro-Hijab laten ontwikkelen. Het merk heeft de atleten uitgenodigd om naar het hoofdkantoor in Oregon te komen en een toelichting te geven over de obstakels die ze tegen komen tijdens het sporten. Een traditionele Hijab is vaak te zwaar en te warm, zo vertelde gewichthefster Amna Al Haddad. Ook vertelde ze dat het gewicht van de stof en bewegingsvrijheid belangrijk is. Daarnaast zou ademende stof van belang zijn, omdat geen ventilatie een afleidende factor kan zijn tijdens het sporten.

Het designteam van Nike is aan de slag gegaan met de adviezen van Al Haddad en hebben dit gecombineerd met hun eigen innovaties. Hieruit zijn verschillende prototypes gekomen. Deze prototypes zijn getest door de topatleten. Naast het feit dat de Pro-Hijab getest werd door topatleten werden ze ook door consumenten uit het hele Midden-Oosten getest. Omdat elk land een specifieke stijl heeft van het dragen van de traditionele Hijab, moest het ontwerp alle stijlen tegemoet komen. Daarnaast heeft Nike ook samengewerkt met advocaten en lokale gemeenschappen, zodat de Nike Pro-Hijab past bij alle culturen en eisen die eraan gesteld worden.

Stof

De hoofddoek is gemaakt van het lichtgewicht Dri-FIT polyester materiaal. Hierdoor ventileert de sporthoofddoek. Het heeft een pull-on design en is verkrijgbaar in de maat XS/S en maat M/L. Nike heeft bewust niet gekozen voor een verstelbaar ontwerp, omdat de hoofddoek zwaarder zou worden.