Hardlopen in de lente: Dit heb je nodig

20 March 2023
Hardlopen in de lente: Dit heb je nodig

De lente is gestart en daarmee is het schot voor het hardloopseizoen gelost. Het is langer licht, de temperaturen stijgen en de zon laat zich steeds vaker zien. Tijd om eropuit te gaan en je doelen weer op scherp te zetten. Maar uiteraard wel met de juiste kleding en accessoires passend bij dit seizoen. Met een paar handige tips voor hardlopen in de lente ben jij klaar voor een seizoen vol mooie kilometers.

Ga voor een hardloopoutfit bestaande uit laagjes

Vanaf welke temperatuur draag je een t-shirt met korte mouwen en een korte hardloopbroek? In hardloopland leeft de 10graden-richtlijn. Is het warmer dan 10 graden dan toveren vele lopers de t-shirts en korte broeken tevoorschijn. Uiteraard ken je de gezegdes “maart roert zijn staart” en “april doet wat hij wil” en kan de lente je aardig verrassen met frisse ochtenden en wisselvallige tot bloedhete dagen. Bereid je voor op wat kan komen en draag laagjes. Start frisse ochtenden met een longsleeves met rits waarbij je de mouwen kunt opstropen. Of ga op pad met een windwerend hardloopjack wat je om je middel kunt knopen of op kunt bergen wanneer het je te warm wordt.

Smeer jezelf in

Meer licht, meer zon, meer warmte. De drie grootste pluspunten van het voorjaar, die soms nadelig uitpakken. Je huid heeft de afgelopen maanden geen tot weinig zonlicht gezien en is daarmee erg gevoelig voor de zon. Aangezien de komende maanden de zonkracht blijft toenemen, ligt verbranding op de loer en raden we je aan om je in te smeren met zonnebrand.

Draag hardlooppetten en – zonnebrillen

Een brandende zon op je hoofd. Niet fijn! Houd je hoofd koel in het heetst van de strijd met hardlooppetten. De interne zweetband en de klep beschermen je tegen zon en zweet en dankzij mesh zones geniet je van extra ventilatie tijdens je run. Draag je het liefst een knotje of een hoge paardenstaart tijdens je run? Dan zijn er ook handige zonnekleppen, “visors” genoemd, die ook bescherming bieden tegen zweet en zon. Biedt een hardlooppet niet genoeg bescherming tegen de felle zon dan is een zonnebril geen overbodige luxe. Met een strakkere pasvorm en speciale gripcoatings blijven hardloopzonnebrillen goed zitten tijdens het lopen.

Drink genoeg water

Hoelang kun je hardlopen zonder water? Maak je een ommetje van 5 kilometer of blijf je hoogstens een uur weg dan heb je nog geen water nodig tijdens het hardlopen. Maar ga je langer dan een uur of verder dan 10 km op pad bij hogere temperaturen, neem dan zeker wat water mee voor onderweg. Er zijn genoeg oplossingen die niet in de weg zitten, schuren of stuiteren tijdens het lopen. Neem maar een kijkje in ons uitgebreide assortiment aan heuptassen, waterrugzakken, opvouwbare bidons en andere drinksystemen. Voor ieder wat wils.

Zet jezelf in the spotlight

De dagen zijn aan het lengen, maar we zitten nog steeds niet in de zomermaanden waarbij het licht is tot 22.30 uur. Zorg ervoor dat je in de schemering goed zichtbaar bent met hardloopkleding voorzien van reflecterende details en draag handige accessoires als lichthesjes of andere draagbare verlichting.

Zo blijf je gemotiveerd

Nieuw seizoen, nieuwe doelen. Maar hoe blijf jij het hele seizoen gemotiveerd? Zorg voor een stok achter de deur en schrijf je in voor een hardloopwedstrijd. In de maanden april t/m oktober zijn er genoeg wedstrijden te vinden met verschillende afstanden voor elk niveau.

Wil je meer avontuur? Start dan met trailrunning! Geloof ons in de natuur is er nog zoveel moois te ontdekken. Meer over trailrunning vind je hier.

Korte mouwen, laagjes, op tijd smeren, petten, zonnebrillen, water drinken en verlichting. Heb je alle vinkjes gezet? Mooi! Dan houden we je niet langer tegen.