Alles wat je moet weten over de heeldrop

23 May 2023
Alles wat je moet weten over de heeldrop

Of je nu een fanatieke hardloper bent of net begint aan je hardloopavontuur, bij het zoeken naar de juiste hardloopschoenen kom je vast wel eens de term heeldrop tegen. Of een ander woord dat vaak gebruikt wordt is "offset". Maar wat is dit nu precies? De heeldrop verwijst naar het hoogteverschil tussen de hak en de voorvoet van de schoen, uitgedrukt in millimeters. Het wordt gemeten door het verschil in hoogte tussen de dikte van de tussenzool onder de hiel en de dikte van de tussenzool onder de voorvoet.

STACK HEIGHT
Een andere hardloopterm die geregeld voorbijkomt razen in het hardloopjargon is “stack height” (stapelhoogte), wat dus niet hetzelfde is als “heeldrop/offset”. De stack height is de verticale hoogte van de tussenzool, en hiermee wordt ook wel de dikte van het schuim bedoeld.

Kies wijs!

Het kiezen van de juiste heeldrop is belangrijk, omdat het invloed heeft op de manier waarop je voet landt tijdens het hardlopen en hierdoor een aanzienlijke impact kan hebben op je loopstijl en loopcomfort. Het is daarom belangrijk aan te geven dat een heeldrop voor iedereen anders aanvoelt en dat het een positief effect kan hebben op jóuw persoonlijke hardloopervaring. Zo kun jij alles uit je runs halen én neemt de kans op blessures af.

TIPS
Je loopstijl, voettype, het soort training en natuurlijk je persoonlijke voorkeur zijn ontzettend belangrijke factoren om de juiste heeldrop te kiezen, en tevens hangen deze ook sterk met elkaar samen. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.
1. Ontdek wat jouw loopstijl is! Zoek uit of je een hiel-, middenvoet- of voorvoetloper bent. Op basis hiervan kun je bepalen welke soort heeldrop bij je past.
2. Laat je helpen door een professional! Schakel iemand in die jouw voettype en loopstijl in kaart kan brengen, en die jou adviseert welke heeldrop het beste hierop aansluit.
3. Kijk naar het type training! Voor korte, snelle trainingen is een lage drop voordeliger (meer grondcontact), en bij lange runs kies je eerder voor een hoge drop (meer bescherming)
4. Test je persoonlijke voorkeur zelf uit! Door zelf te experimenteren met verschillende heeldrops kom je er uiteindelijk zelf achter welke het meeste comfort voor jou biedt.

Verschillende drops

Maar welke heeldrops zijn er dan eigenlijk? Om wat meer houvast te geven is de heeldrop van een schoen onderverdeeld in vier categorieën: hoge heeldrop, midden heeldrop, lage heeldrop en zero heeldrop. Wij lichten ze voor je toe.

HOGE DROP (8 mm of meer) – Meest voorkomende
- Geschikt voor: Hardlopers met een hiel -of middenvoet landing, lange runs
- Voordeel: Vermindert de belasting op de kuiten en achillespezen en bieden vaak een goede demping en stabiliteit
- Extra aandachtspuntje: Kan een onnatuurlijke loophouding creëren

MIDDENDROP (4 mm – 8 mm):
- Geschikt voor: Een breed scala aan hardlopers met een voorvoet -middenvoet én haklanding, veelzijdige runs
- Voordeel: Bieden een goede balans van ondersteuning en flexibiliteit & een goede balans van demping en een natuurlijke loopervaring
- Extra aandachtspuntje: Voor speciale trainingen kan een specifiekere heeldrop (hoog of laag) beter aansluiten

LAGE DROP (minder dan 4 mm):
- Geschikt voor: Hardlopers met een hiel -of middenvoet landing, snelle en korte runs
- Voordeel: Zorgt voor een natuurlijke voetafwikkeling en versterkt zo de spieren in de voet, enkel en het onderbeen
- Extra aandachtspuntje: Je moet het goed opbouwen om de verschillende spieren hieraan te laten wennen

ZERO DROP (0 mm) – Minst voorkomende
- Geschikt voor: Hardlopers met een hiel -of middenvoet landing
- Voordeel: De meest natuurlijke en efficiënte manier van hardlopen
- Extra aandachtspuntje: Je moet het goed opbouwen om de verschillende spieren hieraan te laten wennen

De juiste heeldrop: De sleutel tot optimaal hardloopcomfort

Dus, voordat je de volgende stap zet in je hardloopavontuur, neem eens de tijd om de juiste heeldrop te vinden. Investeer in hardloopschoenen die jouw persoonlijke behoeften ondersteunen en die zorgen voor een heerlijk comfortabele én plezierige hardloopervaring. Zo kun je vol vertrouwen in je trainingen en wedstrijden stappen, wetende dat je de juiste keuze hebt gemaakt voor jouw voeten en doelen!