Die vervelende achillespeesblessure voor hardlopers

4 November 2015
Die vervelende achillespeesblessure voor hardlopers Aangezien mijn achillespees klachten bleef geven bij rustig hardlopen,heb ik er afgelopen week nogmaals een echo van laten maken. Mijnvermoeden werd bevestigd, op de echt was een overbelaste en gezwollenachillespees te zien. Nu dus (relatieve) rust pakken en ik zal dekomendeweken alternatief moeten trainen. Daarnaast ook zorgen dat deachillespees zo goed mogelijk hersteld.

Maar wat is nu eigenlijk de achillespees?


De achillespeesblessure is een veel gevreesde en voorkomende blessureonder hardlopers. In mijn loopcariere is het de eerste keer dat ik erlast van heb, maar ik ben de klachten nu al beu. In deze herfstdagenverlang je toch wel naar een mooie lange duurloop door debruin/ geel en rood gekleurde bossen. De achillespees wordt gevormddoor twee kuitspieren, de gastrocnemicus en de soleus, welke vanuit hetboven- en onderbeen naar de achterkant van de hak lopen. Deze tweespieren lopen tot zo’n 10 á 15 centimeter boven de hak en gaan dan overin de achillespees. Deze pees heeft onder andere als functie dekrachten, welke door de kuitspieren geleverd worden, over te brengen opde hak.Hierdoor kunnen we op de tenen gaan staan, wandelen en hardlopen.

Tijdens het hardlopen werkt de achillespees als een soort van veerwaarin bij de landing krachten worden opgevangen en weer af wordengegeven bij de afzet. De belasting op de achillespees kan hierbij flinkoplopen tot zo’n zeven keer het lichaamsgewicht. In principe hoeft ditgeen probleem te zijn. Als je de trainingsbelasting maar geleidelijkopbouwt, je sterk bent in je romp- been- en heupspieren (zie eerdereblogs), goede hardloopschoenen draagt en je verder gezond bent. Helaasgaat het toch vaak mis bij vooral hardlopers. De blessure ontstaatmeestal niet acuut maar is een langzame overbelasting. In eersteinstantie voel je alleen een licht zeurend gevoel in de ochtend en bijhet starten van het hardlopen. Als je hier niet adequaat op reageert ende belasting dus niet aanpast wordt de overbelasting steeds groter. Depees blijft in de ochtend langer zeuren en je hebt langer nodig om opgang te komen bij het trainen.

Blijf je ermee doorlopen dan zal de peesook steeds vaker in het dagelijks leven op gaan spelen. Het vervelende vaneen achillespeesblessure is dat je er nog wel mee kunt trainen. Als jeer te lang mee doorloopt zal het ook steeds langer duren voor de pees weer helemaal de oude is. De overbelasting inde achillespees kan echter op veel verschillende plekken zitten. Alseerste natuurlijk in de pees zelf waar de locatie kan variëren van rondde aanhechting tot midden in de pees. Daarnaast kan het vlies wat rondeen pees zit geïrriteerd zijn of bijvoorbeeld de slijmbeurs bij deachillespees. Daarnaast kan het ook nog zo zijn dat stijfheid vanuit dekuitspieren in de achillespees wordt gevoeld.

Pijn, maar wat nu


Voor een goede behandeling is als eerste een goede diagnose nodig.Zoals bovenstaand staat omschreven zijn er veel verschillende soortenoorzaken voor klachten in de achillespees, er zijn daarom minstens netzo veel behandelvormen voor de achillespeesblessure. Als het hardlopener door wordt beïnvloed is het aan te raden om een afspraak te makenbij een sportarts of een goede fysio/manueel therapeut voor hetstellen van de juiste diagnose. Na het stellen van een goede diagnoseen indruk van de belastbaarheid kan er een gericht programma gemaaktworden om uiteindelijk weer klachtenvrij te kunnen sporten. Mocht jedit te snel opbouwen krijg je vanzelf weer een terugslag (kan ik uitervaring zeggen).

Revalidatie


Ik ben momenteel niet aan het hardlopen, maar stop mijn energie nu inkrachttraining, rompstabiliteit en wandelen. De komende week hoop ikmijn fiets er weer bij te kunnen pakken om over een aantal weken weerde eerste hardlooppassen te kunnen zetten. Het komt dus neer op stapvoor stap opbouwen om uiteindelijk het doel van de marathon te kunnenhalen. Mocht je vragen hebben over achillespees- of anderehardloopblessures reageer gerust op deze blog.