7 tips om je doelen te bereiken

23 December 2019
7 tips om je doelen te bereiken

Met het nieuwe jaar voor de deur, worden er vaak ook weer nieuwe doelen gemaakt. Iedereen heeft zo zijn persoonlijke doel maar ook iedereen zal uit ervaring weten dat het moeilijk is om deze te realiseren. Hieronder volgen 7 tips die je kan gebruiken om je doelen te bereiken

1. Bepaal je doel

Het klinkt zo simpel maar het is wel de basis om te komen tot succes. Wat zou je graag willen behalen? Waar zou je zelf een trots gevoel van krijgen? Trots zijn op jezelf is een hele belangrijke motivator om te komen tot je doel.

2. Maak een stappenplan

Heel vaak worden grote doelen gesteld die ver in de tijd liggen. Mooi natuurlijk maar ook kwetsbaar. Neem bijvoorbeeld het lopen van een marathon. Je hebt tijd nodig en je moet gaan bekijken hoe je die tijd nuttig kan maken om te komen tot het lopen van de marathon. Gebruik doelen die je op korte termijn kan halen zoals in 1 maand minimaal 40 kilometer lopen of doelen in tijd zoals een stabiel tempo creëren.

Soms kan nog kleiner gedacht worden door te zeggen dat je de eerste maand 3x in de week tijd vrij maakt om te lopen. Uiteindelijk zullen deze doelen zorgen voor het grote doel van de marathon, maar zonder de kleine doelen te behalen wordt het einddoel steeds een moeilijker begrip

3. Stel een realistisch doel

Maak voor jezelf een doel wat te halen is. Kijk naar je eigen gezondheid, fitheid en persoonlijke situatie. Deze 3 vormen de basis om te komen tot een goed doel.

4. Betrek je omgeving en vraag hulp

Niemand zegt dat doelen alleen gehaald dienen te worden. Vraag hulp van je naaste omgeving om je scherp te houden. Dit kan zijn in het maken van tijd of je ondersteunen met taken zodat je aan je doel kan werken. Maar ook met vragen over je doel kan je vaak goed bij anderen terecht.

5. Zorg goed voor je lijf

De meeste doelen die gemaakt worden hebben te maken met gezondheid. Zorg dus goed dat je lichaam fit blijft. Het zal voor zich spreken dat iedereen een andere fitheid heeft. Alleen kan iedereen wel op dezelfde manier zorgen voor zijn of haar fitheid.

Wat zijn je stappen als je denkt dat je een blessure hebt? Hoe lang kan je dan wachten voordat je hulp vraagt? Wat heeft dat voor consequenties voor je doel? Allemaal vragen die je bij het stellen van je doel al kan bedenken, dat als de situatie vraagt om te handelen, je dit al van te voren bedacht hebt.

6 Ben flexibel

Je flexibiliteit is een belangrijke bijdrage aan het behalen van je doel. Niemand weet wat voor dingen er op je pad komen in de toekomst. Het kunnen mooie dingen zijn, kansen maar ook tegenslagen die het moeilijker maken om je doel te bereiken. Als je hier flexibel in kan staan dat helpt je dat!

7. Heb plezier in wat je doet

Uiteindelijk gaat het erom dat je werkt aan een doel waar je zelf plezier uit kan halen. Maak bepaalde doelstellingen het waard om ervan te genieten. Hoe klein ze soms ook zijn!

Hele fijne dagen en heb je vragen stel ze gerust in de comments!
Daniel van Gool, Manueel therapeut MSc.