Waarom hardlopen goed voor je is

25 January 2023
Waarom hardlopen goed voor je is

Minder stress, minder kilo’s en minder kwaaltjes. Slechts een paar van de vele redenen waarom hardlopen goed voor je is en je er direct mee moet starten of zeker niet mee moet stoppen. Maar er zijn nog veel meer voordelen en dus redenen om nu van de bank af te stappen en een rondje te doen in de frisse buitenlucht. Je leest ze hier.

Wist je dat: Een kwartiertje hardlopen per dag al genoeg is voor een positief effect op je lijf en humeur? Dat kwartiertje heb je vast wel ergens.

Pak aan met overtollige kilo’s

Hardlopen kost heel wat inspanning van je en is daarom zeer geschikt om redelijk snel kilo’s te verliezen of je gewicht op peil te houden. Met een rondje van slechts 30 minuten verbrand je al gauw 500 kcal! Ook profiteer je na het hardlopen nog van enige naverbranding en daar hoef je helemaal niks meer voor te doen.

Laat je geluks-hormomen overuren draaien

Regelmatig hardlopen geeft je humeur een flinke boost en laat je stress-level dalen. Je hoeft hiervoor niet eens heel hard te lopen, je lichaam maakt ongeacht het tempo na een tijdje endorfine aan. Jouw natuurlijke stresskiller. Endorfine maakt je rustiger in je hoofd, zodat jij meer kunt genieten. Ook maakt je lichaam door beweging dopamine aan wat je vrolijk maakt en zorgt voor meer energie. Net een half uurtje gelopen of een halve marathon achter de rug? Dan is een goed humeur het gevolg!

Je wordt er strakker, fitter en sterker van

Door wekelijkse hardloopsessies verlies je gewicht en maakt vet ruimte voor spier. Je been- en bilspieren worden sterker en ook je core krijgt een make-over. Maak je klaar voor smallere heupen, een strakke buik en met wat extra krachttraining is je Fit body in zicht.

Het is slaapverwekkend

Hardlopen geeft je die dagelijkse energieboost, maar is ook zeer slaapverwekkend. Doordat hardlopen een flinke inspanning vereist hebben lichaam en geest hersteltijd nodig en dat lukt het beste als je slaapt. Tip: Vermijd intensieve runs in de avond. Je lichaam is na het lopen nog volop in beweging, waardoor je juist niet kunt slapen.

Meer energie en een betere conditie

Als je aan je eerste rondje ooit begint geloof je tussen het hijgen en puffen vast niet dat het goed is voor je hart en conditie. Maar het tegendeel bewijst zich na een tijdje. Met regelmatig lopen versterk je je hartspier en vergroot je zijn zuurstofopname. Ook went je lichaam aan een hoger energieverbruik, waardoor dagelijkse activiteiten minder inspanning kosten en je meer energie overhoudt.

Verminder de kans op ziektes en kwaaltjes

Op de lange termijn heeft hardlopen misschien nog wel de belangrijkste effecten. Uit onderzoek is gebleken dat hardlopers minder snel kans hebben op longontstekingen, nier- en hartaandoeningen en diabetes type 2. Ook draagt deze sport bij aan het verlagen van een hoge bloeddruk wat van belang is bij het voorkomen hart- en vaatziekten.

Goed in je vel zitten, heerlijk slapen, een fit body en minder ziek zijn. Genoeg redenen om direct eropuit te gaan voor een rondje. Doe dit natuurlijk wel met een goed paar hardloopschoenen om blessures te voorkomen en houd het vol met behulp van dit handige schema.